Icones dissenyats por smalllikeart from www.flaticon.es

Aqu√≠ tens un llistat de paraules amb les seves respectives definicions, que seran √ļtils a l’hora de llegir el nostre blog! Si tens qualsevol altre dubte, pots contactar amb mi a la p√†gina de contacte.

Tamb√© podeu accedir a una unitat de Quizlet d’aquest llistat de vocabulari, amb targetes que podeu imprimir per memoritzar el vocabulari.

a

a

a

Genoma: conjunt d’ADN o material gen√®tic d’un mateix organisme. El genoma cont√© la informaci√≥ necess√†ria perqu√® una persona pugui cr√©ixer.

Cèl·lules germinals: els precursors dels òvuls i dels espermatozous. Són presents a embrions i encara estan en desenvolupament.

C√®l¬∑lules som√†tiques: la majoria de les c√®l¬∑lules d’un organisme, excepte les germinals.

Plaques d’ateroma: c√®l¬∑lules espumoses reunides a la paret d’un vas sanguini o art√®ria, formant una acumulaci√≥ de greix (l√≠pid de baixa densitat).

Ictus: infart cerebral, que es produeix quan hi ha una obstrucci√≥ d’un vas sanguini. D’aquesta manera, es redueix el flux de sang que arriba al cervell.

Base nitrogenada: estructures heterocícliques formades per àtoms de nitrogen i carboni. Poden ser: adenina, guanina, timina i citosina. Generalment estan unides a un monosacàrid, formant els nucleòsids dels àcids nucleics.

ATP: molècula energètica cel·lular per excel·lència

Monòmer: peça bàsica de les molècules, que no pot ser dividida en altres subunitats.

Aldehid: grup funcional format per un √†tom de carboni unit a un √†tom d’oxigen per un doble enlla√ß i un √†tom d’hidrogen per un enlla√ß simple. Es troba al primer carboni de les cadenes hidrocarbonades.

Cetona: grup funcional format per un √†tom de carboni unit a un √†tom d’oxigen per un doble enlla√ß. Es troba en mig de les cadenes hidrocarbonades.

Aminoplasts: orgànuls de les cèl·lules eucariotes vegetals que intervenen en la fotosíntesi.

Apolar: molècula formada per àtoms amb electronegativitats semblants, amb una distribució de càrregues simètrica.

Polar: mol√®cula formada per √†toms amb electronegativitats molt diferents, amb una distribuci√≥ de c√†rregues asim√®trica (un √†tom atreu molt m√©s els electrons de l’altre element).

Xilema: teixit vegetal de les fulles i les tiges per on circula la saba bruta.

Catalitzar: disminuir l’energia d’activaci√≥ d’una recci√≥, augmentant la seva velocitat.

a

Scroll Up